Amerikanerne og de franske flettene

Hvis tre er en trend, er de titalls observasjonene av flettede hårmanker bekreftelse god nok. Fletter er på moten. Men, hva har de med Frankrike å gjøre?

Published by
NYFW12

Hårstylist James Pecis for Oribe under Brandon Maxwells visning på NYFW16. Foto: Oribe.com

Absolutt ingenting viser det seg.
Den klassiske fletten med tre deler hår som legges oppå hverandre kalles også fransk flette. Direkte oversatt fra amerikanske «french braid». Men hvorfor? Det finnes faktisk ingen bevis på at denne hårstilen har sitt opphav fra Frankrike – ikke mer enn andre land i alle fall. Det antas derimot at det i amerikanske  Arthur´s Ladie´s Home Magazine i 1871  ble gitt uttrykk for et slikt opphav.

Et bilde publisert av Vogue (@voguemagazine)

Amerikansk over- og middelklasse var nemlig svært begeistret for alt fransk og dermed spekuleres det i om beskrivelsen av fletten fikk prefikset «french» for å gjøre det mer raffinert – og moderne. «…do up your hair in that new French braid».  En sikker vinner  for å være mest trendy i selskapslivet med andre ord.

Uansett navn, fletter har eksistert i flere tusen år.  Og hvis man skal finne opprinnelseslandet er det mer  i retning de gamle franske koloniene man må kikke, nærmere bestemt Algerie og fjellkjeden Tassili n’Ajjer der 6000 år gamle helleristninger er funnet av kvinner med fletter i håret. Videre finner vi fletter i malerier fra gamle Hellas, på keltiske krigere og i det kinesiske Sung dynastiet.

Et bilde publisert av Vogue España (@voguespain)

Rastafletter, flere og tettere inntil hodet ble på sin side funnet i steinalderbilder fra Sahara, og beveget seg gjennom hele Afrika og videre til Karibien. I motsetning til den oppdiktede franske fletten har de opprinnelige rastaflettene mye symbolikk i seg – og forteller om slektskap, etnisitet, religion og vennskapsbånd. Men det kan også være overivrige turisters bevis på å ha feriert på eksotiske sydhavsøyer.

Et bilde publisert av @allure


I dagens motebilde er  fletter å se på cirka alle kjendiser, bloggere og instagrammere med respekt for seg selv. Så være seg fransk raffinement eller afrikansk symbolikk…sett igang å flett. Her er noen hjelpemidler på veien:

Skjermbilde 2016-03-10 kl. 14.08.15

Volum og fylde er fint også i flettet hår.Prøv Oribe Maximista Thickening Spray i lengdene, og Original Minerals Rootalicious Root Lift spray ved røttene for ekstra voom.  Redken Braid Aid 03 er en stylingkreme som kontrollerer håret og forenkler flettingen mens  R+Co Rockaway Salt Spray går i motsatt retning og gir frisyren ekstra følelse av saltvann og strandliv. Bonus; når fletten løses opp kommer en annen trend til syne, nemlig  krøllene. Men det er annen historie.

Del reportasjen

Categorised in: Hår