Helena Rubinstein – en skjønnhetslegende

Helena Rubinstein styrte firmaet sitt med jernhånd, men så var hun også gründer i en tid der kvinner sjelden hadde slike roller. Her er den fascinerende historien om kvinnen som åpnet verdens første skjønnhetssalong og hvis arv lever videre i avansert skjønnhetspleie.

Published by

1

                «There are no ugly women, only lazy ones»

Dette uttalte den polsfødte skjønnhetsgründeren Helena Rubinstein ( 1872-1965)  til pressen og la til at hvis en kvinne kjenner sin egen  hud, trenger ikke hudpleie koste så mye.

På et besøk i Stockholm da hun var nærmere 90, ikledd vakre gevanter og med en klar polsk klang i engelsken komplimenterte hun skandinaviske kvinners skjønnhet, men presiserte også at god hud hjalp ingenting fordi «de vasker seg for mye», og forårsaket som en konsekvens «veldig tørr hud».
Valaze-Creme-von-Helena-Rubinstein-1

Selv hadde hun under et lengre opphold i Australia kommet frem til at hudkrem var viktig for å bevare fukt og glød i huden. Hudkremen var en hjemmekokt oppfinnelse laget av lanolin, det vil si ullfett blandet med vann. Ingen nyhet innen kosmetikk, men  den økonomiske gevinsten var ikke ennå oppdaget av andre. Den kokte ullen duftsatte hun med rose og lavendel, i motsetning til andre tilsvarende kremer som luktet sykehus.

c48ff4f5bd806181e2ad3f9f54c07127Dette ble den første av flere bestselgere,  selv om prisen var høy. Derfra var veien kort til å åpne verdens første  skjønnhetssalong, som ble til mange. Skjønnhetsimperiet vokste raskt, blant annet ble vannfast mascara lansert i 1939.

  

I forlengningen av dette å kjenne sin egen hud kom også Rubinstein  opp med begrepene tørr, fet og normal hud – og insisterte på at en krem til alt ikke var godt nok. Det skulle være en for dag og en for natt, tilpasset hver enkelts hudtype.

article-2287532-0002F08400000C1D-991_634x466

Helena Rubinstein var en av de første kvinnene som skapte et suksessfylt og svært innbringende firma – helt på egenhånd, helt fra scratch, men det sies også at hun styrte skuta med jernhånd. Hun nektet å tilpasse seg et spesielt, og smalt skjønnhetsideal, ulikt hennes konkurrent Elisabeth Arden, og til kommentarer rundt sin egen vekt fnøs hun og uttalte «man må spise når man jobber så hardt som meg». Derimot kjøpte hun  mengder av ekstremt luksuriøse klær som hun viste frem i pressen.

56096-vogue-usa-1938-august-15th-toni-frissel-jean-pages-helena-rubinstein-fourrures-ov4-hprints-com

Rubinstein forsto på mange vis hvor viktig det er å synes i media for å skape blest rundt sine egne produkter. Bildet over er fra Vogue USA August 1938.

183-helena-rubinstein-et-les-peintres-960x605-1

I tillegg fikk hun flere kjente malere til å forevige seg, blant annet Picasso og Marc Chagall. I 2014 kom den første utstillingen om Helena Rubinstein på The Jewish Museum i New York.

Skjermbilde 2015-08-27 kl. 11.15.52

Helena Rubinstein fortsetter å være et skritt foran i utviklingen av hudpleie og lanserer i høst produkter  som Pure Ritual Care-in-oil og Prodigy Sacred Oil.

 
( Kilder Stil i P1, helenarubinstein.com)

 

Del reportasjen

Categorised in: Innsikt, Skjønnhet