Om røde lepper og sterke kvinner

Rød leppestift har gjennom alle tider vært forbundet med tung symbolikk - fra det positive til det negative. Men en ting som stadig går igjen er sammenhengen mellom den røde fargen og kvinnen som bærer den. Her er historien om røde lepper og sterke kvinner.

Published by

Elisabeth Taylor elsket sin røde leppestift så mye at på alle sine filmsett forbød hun andre kvinner å bruke den samme fargen. Den retten forbeholdt hun kun seg selv.

 

vanityfair_front

Sterk, eller svak , uansett, kanskje tidenes aller største stjerne Marilyn Monroe bar rød leppestift gjennom gode og vonde dager. Faksimile: Vanity Fair oktober 2008

Gjennom alle tider har røde lepper hatt sterk symboleffekt,  både positiv og negativ sådan. Det har stått for makt og avmakt, vært kjennetegn for de øverst på rangstigen, men også for det motsatte, de som er lengst ned. For det meste forbeholdt kvinner, men samtidig brukt av menn for nettopp å utvise et skille fra resten av befolkningen. Men mest av alt har røde lepper gått hånd i hånd med fantastiske damer.

View image | gettyimages.com
Fra kroningen av Dronning Elisabeth II der hun fikk laget en spesialfarget leppestift døpt Balmoral Red

Tar du på deg rød leppestift signaliserer du også til verden at du er sterk, synlig og ikke kan pilles på nesen. Noen sier at menn skremmes av kvinner med røde lepper, andre derimot hevder at dette gir umiddelbar tiltrekningskraft. Uansett knall rød leppestift er ikke for de beskjedne. Eller la meg korrigere, det er ikke for de som ønsker å fremstå beskjedne i alle fall.

Elisabeth Taylor som Cleopatra i filmen fra 1963

Leppestiftens historie antas å ha begynt  i Mesopotamia for flere tusen år siden. Her knuste kvinnene edelstener og påførte leppene. Det var allikevel ikke utbredt anerkjent, og røde lepper signaliserte ofte at du var prostituert. I det romerske riket derimot var det høy sosial status med røde lepper. I den grad at til og med menn smurte seg med dette. I Egypt knuste den mektige dronning Cleopatra røde biller ,som avgav rød pigment og blandet det med bivoks for å smøre på leppene. For at fargen skulle bli blankere ble rødpigmentet mikset med substanser fra skimrende fiskeskjell.

471px-Marcus_Gheeraerts_(II)_-_Portrait_of_Queen_Elisabeth_I_-_WGA08657

Dronning Elisabeth I portrettert med matchende rød leppestift til den pompøse kjolen. Maleri av Marcus Gheeraerts den yngre/ Foto: Wikimedia

Middelalderens Europa anså som mesopotamerne at leppestift var forbeholdt prostituerte da de regnet  fargen som en reinkarnasjon av Satan, og den ble dermed forbudt av kirken. Men på 1600-tallet skjedde en helomvending og Elisabeth I gjorde røde lepper (og kritthvite fjes) til et Style Statement. Fargen ble laget ved å blande bivoks og rødfarge fra planter, men det var fortsatt forbeholdt overklassen og mannlige skuespillere i teateret. Videre til 1700-tallet ble det antatt at røde lepper kun ble brukt for å forhekse menn til giftermål.

Clara_Bow_portrait

Stumfilmstjernen Clara Bow. Foto: George Grantham Bain collection/ Library of Congress

Spol frem noen hundre år og røde lepper hadde blitt et statement også for kvinnelige skuespillere.  Stumfilmstjerner som Clara Bow gjorde the cupid bow populært og valgte de mørkeste fargene for at det skulle ligne mest mulig på rødt gjennom svarthvitt skjermen.

f6105b86c0744e9f4ac886766c9195c4-1

På begynnelsen av 2.verdenskrig skapte Elisabeth Arden fargen Victory Red for å støtte de amerikanske og britiske troppene. Faksimile. Reklame for Elisabeth Arden i 1941.

I 1923 ble den moderne sylinderformede leppestiften patentert og snart kunne selskaper som Elisabeth Arden, Guerlain og Max Factor begynne med leppestift. PÅ 30-tallet ble nye fargevarianter lansert, men  da krigen begynte ble det oppfordret, også av Churchill, til fortsatt kjøp av  rød leppestift for å holde motet oppe. Dette var den eneste sminken som ikke møtte restriksjoner og rasjonering,  og på slutten av 40-tallet brukte 90 % kvinner leppestift.

dezeen_Diana-Vreeland-The-Eye-Has-To-Travel_1

Den legendariske og smått eksentriske moteredaktøren Diana Vreeland elsket rødt. Her illustrert på forsiden av Interview Magazine 1980.

Madonna-Virgin-Tour---EX-553611

Madonna på verdensturne med MAC Russian Red. Foto: madonnaglam.com

I de siste 30 årene har den røde fargen måttet konkurrere mot alskens andre nyanser, men den kommer stadig tilbake. På 80-tallet var det MAC Cosmetics som kom på banen med fargen Russian Red. Denne har vedvart å være ekstremt populær  og ble brukt av Madonna under hele hennes Like a Virign -verdensturné.

2BA4267A00000578-0-image-a-8_1440492644567

Foto: Produsenten

I 2015 kan du finne alt fra  leppestifter med innholdsfortegnelse lenger enn du klarer memorere  til økologiske og naturlige varianter, men uansett opphav eller ingrediens, røde lepper er fortsatt knyttet til sterke kvinner. Den ikoniske skuespillerinnen Sophia Loren har  fått en leppestift oppkalt etter seg av designduoen Dolce & Gabbana, om en rødt med et sterkt strøk lilla,  og  selvskrevent  ansikt utad for YSL Rouge Pur Couture er  den frittalende «devil may care» modellen Cara Delevigne.

picture_client_format_7_74047b

L´Oréals superkvinner: Bak fra v: Blake, Zoe, Jane, Julianne, Lidya, Frieda, Eva og Aishvarya. Foran fra v: Laetitia og Natasha. Alle iført sin egen rødfarge. Foto: Produsenten.

L´Oréal Cosmetics har også lenge fremhevet samarbeid med kjente kvinner og presenterte 10 ulike nyanser av rødt i sin Collection Exclusive, selv om disse kvinnene denne sesongen i tillegg har beveget seg over til Pink Obsession. Også en særrett for en sterk kvinne – hun kan alltid velge å gå motsatt vei, men tro meg, de røde leppene vil aldri forsvinne helt.

 

(Kilder:Humantouchofchemistry, Elle, The Gloss, Huffingtion Post)

 

Del reportasjen

Categorised in: Skjønnhet, Stil